Blog

De waarheid over cholesterol

Recent heeft er een meta-analyse plaatsgevonden over de effecten van linolzuur als vervanging van verzadigd vet. Zoals werd verwacht daalde het cholesterol maar opvallend genoeg stierven er juist meer mensen aan hart- en vaataandoeningen. Het is zelfs zo dat bij de groep mensen waarbij het cholesterol dankzij hoge inname van linolzuur (Becel pro-activ) het sterkst was gedaald, de meeste sterfgevallen voorkwam. Jarenlang zijn mensen verkeerd voorgelicht. En toch worden er nog steeds cholesterolverlagende medicijnen voorgeschreven als preventie en behandeling van hart- en vaatziekten. Nu blijkt dat deze medicijnen (stattinen) naast een verlaging van het LDL cholesterol ook een verlaging van het CRP geven. Dat houdt in dat stattines ook een ontstekingsremmende werking hebben. En dat zou wel eens de werkelijke reden kunnen zijn waarom stattines wel degelijk effect hebben. Een van de belangrijkste ontdekkingen is namelijk dat ontsteking het cholesterolmetabolisme verandert. Vrouwen die worden behandeld met hormoontherapie hebben als bijwerking een verlaging van het LDL cholesterol. Daartegenover staat dat ze juist een verhoging krijgen in het CRP, dus ontsteking. Deze vrouwen overlijden vaker aan hart- en vaatziekten. Het is duidelijk dat de aandacht voor het cholesterolgehalte mag verschuiven naar aandacht voor ontsteking.

Laaggradige ontsteking:

Hoewel de gezondheidsraad nog steeds vast houdt aan het synoniem dat een verlaging van het LDL gehalte een verminderde kans geeft op hart- en vaatziekten, zijn de voedingswetenschappers al een stap verder. Visolie wordt al enige tijd toegepast bij hart- en vaatziekten. Ondanks dat visolie het cholesterolgehalte licht laat stijgen daalt het CRP gehalte wel en daarmee ook het risico op sterven aan hart- en vaatziekten. Het CRP gehalte kan in het bloed worden bepaald. Orthomoleculair artsen en therapeuten kunnen zelfs een hoog sensitief CRP meten. Die test is zo gevoelig dat een laaggradige ontsteking beter en eerder kan worden ontdekt. Een laaggradige ontsteking is de veroorzaker van het metabool syndroom (hoog cholesterol, vet op de buik, voorstadium van diabetes, hoge bloeddruk). De ontstekingsfactoren zorgen er voor dat het cholesterol gaat binden in de bloedvaten, zo ontstaat atherosclerose. Een laaggradige ontsteking is een steriele ontsteking wat veroorzaakt wordt door een verkeerde leefstijl. Te weinig lichaamsbeweging, overvoeding, ongezonde voeding, zwakke darmflora, chronische stress en milieuveronteiniging (w.o roken en fijnstof).

De juiste adviezen:

Verzadigde vetten verhogen inderdaad het cholesterol. Vaak wordt verzwegen dat het zowel het LDL als het HDL (het "goede" cholesterol) wordt verhoogd. Ook is het zo dat er verschillende soorten LDL cholesterol zijn. De stijging die veroorzaakt wordt door verzadigd vet zijn grotere drijvende deeltjes die niet makkelijk vastplakken aan de vaatwand.

Ons lichaam kan uit koolhydraten (suikers) vetten maken . Dat zijn dan ook verzadigde vetten. Het zou dus krom zijn om verzadigde vetten in voeding te mijden en meer koolhydraten te promoten. Te veel koolhydraten verhogen zowel het cholesterol als het CRP en dus ook het risico op hart- en vaatziekten.

Gezond eten:

  • Groenten en tuinkruiden. Dat zou de basis moeten zijn van zowel de lunch als de avondmaaltijd.

  • Een eiwitbron (ei, kaas, soja, algen, vlees, vis) waarvan minstens twee keer per week vette vis (ansjovis, sardientjes, haring, makreel, zalm), maximaal eens per week rood vlees, verder kip of kalkoen.

  • Twee stuks fruit (niet meer en niet minder, het liefst in de ochtend bij het ontbijt en niet tussendoor).

  • Een kleine hoeveelheid koolhydraten in de vorm van volkoren graan zoals zilvervliesrijst, havervlokken, quinoa of bruin brood. Pas op met suiker!

En verder, zorg regelmatig voor ontspanning en lichaamsbeweging. Voorkom of behandel overgewicht.

Drink volop water en groene thee.

Ben je een veertig plusser? Doe dan eens een Healthy Aging- Check. Hierbij wordt ook het CRP gehalte geprikt.

Geniet van het leven! En wat mij betreft mag daar in het weekeinde ook best een glaasje wijn en een stukje volvette kaas bij. Proost! Op je gezondheid!


Featured Posts
Archive
Follow Me
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Twitter Icon
  • Grey Instagram Icon
  • Grey Pinterest Icon