Blog

Minder suiker in 2017?

Wat is suiker?

Suiker is een koolhydraat met een zeer korte keten. Deze bestaat namelijk uit 1 glucosemolecuul en 1 fructosemolecuul. Suiker smaakt zoet en dat vinden bijna alle mensen lekker. Dat hebben we overgeërfd van onze vroegere voorouders die zoete vruchten nodig hadden om te overleven. Bovendien waren zoete producten minder giftig in vergelijking met bittere producten. Suiker komt van nature voor in suikerriet en in suikerbieten, maar ook in fruit en honing. Naast het feit dat suiker erg lekker is, is het ook erg goedkoop (en wordt het ook nog eens gesubsidieerd door de overheid waarbij je toch wel vraagtekens mag zetten). Suiker wordt gebruikt om producten als brood, vleesbeleg en zuivel lekkerder te maken. In ijs wordt het gebruikt als bindmiddel. Het geeft bij verhitting een karamelachtige kleur wat vaak wordt toegepast in gebak, als conserveringsmiddel wordt het gebruikt in bijvoorbeeld jam. Ook maskeert suiker een bittere smaak zoals in chocolade.

Wat gebeurt er als we suiker eten of drinken?

Onze hersenen krijgen een seintje dat we ons prettig voelen direct na het eten van suiker en vraagt om nog meer suiker. Dat is één van de redenen waarom suiker verslavend is. Daarbij laat suiker onze bloedsuikerspiegel heel snel stijgen en helaas daarna ook weer heel snel dalen zodat we een hypo krijgen. We worden dan trillerig, gaan zweten en krijgen honger wat we "snel' willen stillen. Ook dat zorgt ervoor dat suiker verslavend werkt.

Fructose en vervetting, hoe zit dat?

Bij het eten van suiker of honing en vooral bij het drinken van frisdranken of kant en klare vruchtensappen wordt onmiddellijk het suikermolecuul gesplitst in glucose en fructose. De glucose is een snelle koolhydraat die de bloedsuikerspiegel laat stijgen en de fructose wordt via het maag-darmkanaal naar de lever getransporteerd. In de lever wordt fructose voor bijna 100% omgezet in vet. Deze ongunstige triglyceriden worden voor een deel in de lever opgeslagen en een deel komt terecht in de bloedbaan. Een hoge consumptie van suiker staat daarom in verband met leververvetting, diabetes en hart- en vaatziekten. Ook is er een duidelijke relatie tussen het eten van veel suiker of snelle koolhydraten en het ontstaan van kanker. Naar schatting is het consumeren van suiker net zo kankerverwekkend als roken. Ook alcohol gedraagt zich in het lichaam als suiker. Bij het eten van vers fruit wordt de snelheid van het splitsen geremd door de aanwezige vezels in fruit. Hierdoor komen er minder hoge hoeveelheden uit fructose omgezette vetten in de bloedbaan terecht in vergelijking met het eten van suiker. Alsnog is het goed om te weten dat het niet verstandig is om meer dan 2 stuks of porties fruit per dag te eten. 1 a 2 stuks fruit per dag leveren gelukkig wel veel andere gezonde stofjes op. Ik zou het daarom zeker niet afraden om fruit te eten. Om het splitsen van de suikermoleculen nog meer te vertragen kun je fruit het best eten samen met andere voedingsstoffen zoals eiwitten en vetten. Hiermee voorkom je ook een te snelle stijging van de bloedsuikerspiegel. Dit noem je het verlagen van de glycemische lading.

Kunstmatige zoetstoffen zijn echt niet beter!

Kunstmatige zoetstoffen neppen ons lichaam. Je lichaam denkt dat er suiker aankomt, gaat als reactie daarop insuline aanmaken maar vervolgens komt er geen suiker. Hierdoor daalt de bloedsuikerspiegel waardoor je nog meer honger krijgt. Het suikeregulatiesysteem raakt volledig in de war en hierdoor veroorzaken zoetstoffen gewichtstoename en suikerziekte. Ik raad iedereen aan om kunstmatige zoetstoffen zoals zoetjes of light producten direct weg te gooien en nooit meer te kopen!

Doe de test!

Eet een maand geen suiker zoals koek, snoep, toetjes, wit brood, witte rijst, frisdrank, vruchtensappen enzovoorts. Geniet daarentegen volop van gezond voedsel bestaande uit langzame koolhydraten zoals volkoren brood en zilvervliesrijst. Eet daarnaast twee stuks fruit tijdens het ontbijt (en niet tussendoor) en neem verder heel veel groenten, eiwit en gezonde vetten! Ja, ook vetten (zie het artikel hieronder)! Bedenk dat alles wat je zelf vers bereid, gezond is. Alles wat in een fabriek bewerkt is, is per definitie ongezond. Na die suikerloze maand neem je juist wel iets zoets. Een schep suiker in je thee of een zoet gebakje. Je zult je kapot schrikken van de smaak. De smaakpapillen zijn in die maand namelijk hersteld en werken weer zoals ze horen te werken. Instinctief weet je via je smaakzintuigen meteen dat suiker puur vergif voor je is. We volgen graag je ervaringen via facebook!

Wij wensen je een gezond 2017 toe!

Liefs, Ester, Joyce, Silvia, Carola, Annemiek en Cynthia (Team MediPraxis)

#voeding #suiker #gezondheid

Featured Posts
Archive
Follow Me
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Twitter Icon
  • Grey Instagram Icon
  • Grey Pinterest Icon